Restauratie Popta slot te Marsum

Voor het Popta slot te Marsum uit 1631 mochten wij in 2017 het klinkstel van de hoofddeur restaureren. Eerst is het beslag zorgvuldig van de deur verwijderd. Vervolgens zijn de oude verflagen er voorzichtig af gebrand, en kwam er een prachtig bewerkte detaillering onder vandaan. Daarop waren resten van verkopering zichtbaar. Het leek ook erg onlogisch om dergelijk verfijnde details onder een verflaag te laten verdwijnen.
Op den duur is door slijtage de verkopering  verdwenen en is er een eerste verflaag aangebracht. In de loop der tijd volgens er steeds meer, waardoor details vrijwel onzichtbaar worden. Dit zien we helaas veel bij monumenten, daarom laten we graag zien op welke wijze de pracht van onze historie weer in volle glorie terug gehaald kan worden.
De as met slotplaat waren versleten en zijn gerepliceerd van zuiver ijzer, maar ook in de deur was een ovaal gat gesleten. Daar hebben we een bus van zelfsmerend pokhout (lignum vitae) in verlijmd. Van de klopper zijn de details weer strakker in gevijld, en daarna is het geheel voorzien van een laagje Tin voor een betere koperhechting. Na het verkoperen zijn de onderdelen licht gepatineerd en afgewerkt met een conserverende olie. Met een beetje onderhoud kan het zo weer honderd jaar mee.
Bijschriften:
Foto 1 klopper bij aanvang
2 klopper vertind
3 klopper met as verkoperd
4 klinkstel gereed